Dette er plukket fra boka som heter:
Urter og krydder
matelskerens oppslagsverk
skrevet av Jill Normann
forlag N. W. Damm & søn 2003
ISBN 82-496-0597-7
anis:
- passer til: epler, kastanjer, fiken, fisk, nøtter, skalldyr, gresskar.
- kombineres med: allehånde, kardemomme, kanel, kryddernellik, spisskummen, fennikel, hvitløk, muskat, pepper, stjerneanis.
fennikel:
- passer til bønner, agurk, fisk, purre.
- kombineres med: kanel, kjørvel, spisskummen, bukkehornkløver, sitronmelisse, mynte, persille, timian.
gurkemeie:
- passer til aubergine, bønner, egg, fisk, linser, kjøtt, ris
- kombineres med: chili, kokosmelk, kryddernellik, korianderblader og -frø, fennikel, hvitløk, paprika, pepper.
oregano
går godt sammen med basilikum, laurbær, hvitløk, paprika, persille, spisskummen, chili, rosmarin.
merian: er godt til sopp, fjærkre.
koriander:
- passer til avokado, kokosmelk, agurk, fisk, belgfrukter, sitroner, lime, ris, rotfrukter
- kombineres med: basilikum, gressløk, dill, hvitløk, ingefær, sitrongress, mynte, persille
karve:
- passer til eple, løk, poteter og andre rotfrukter
kanel:
- passer til: aubergine, mandler, epler, aprikoser, bananer, sjokolade, kaffe, kylling, lam, linser, løk, poteter, ris.
- kombineres med: kardemomme, nellik, korianderfrø, spisskummen, ingefær, muskat, tamarind, gurkemeie.
muskatnøtt:
- passer til: gulrøtter, kylling, ost, poteter
- kombineres med: kardemomme, kryddernellik, koriander, spisskummen, ingefær, pepper, timian.
spisskummen:
- passer til: aubergine, bønner, oster (harde), kylling, lam, linser, løk, poteter, ris, squash, fisk.
- kombineres med: allehånde, anisfrø, laurbær, kardemomme, chili, kanel, kryddernellik, koriander, hvitløk, oregano, paprika, pepper, gurkemeie, timian.
safran:
- passer til: aspages, gulrøtter, kylling, egg, fisk, sopp, gresskar, squash.
- kombineres med: kardemomme, fennikel, ingefær, paprika, pepper, rosenvann.
salvie:
- passer til: epler, tørkede bønner, ost, løk, tomat.
- kombineres med: laurbær, karve, bladselleri, hvitløk, tørket ingefær, løpstikke, paprika, timian, merian, persille, sar.
timian:
- passer til: aubergine, bønner, lam, løk, poteter, sopp, purre.
- kombineres med: allehånde, basilikum, laurbær, hvitløk, lavendel, merian, muskat, oregano, paprika, persille, rosmarin, sar.