Denne uka hadde vi mange brødrester liggende
i skuffen. Og jeg liker ikke å kaste mat. Derfor gikk jeg i gang med å finne
oppskrifter der jeg kunne bruke disse restene:
Panzanella – brødsalat fra Middelhavet
Jeg fant denne
oppskriften i følgende kokebok: ”Restekjærlighet, Den store restematkokeboka”,
Sara Heilmann & Klaus Døscher, 2011. Jeg lagde salaten slik det stod i
oppskriften og brukte de grønnsakene vi hadde i kjøleskapet. Dette er
Panzanella. Men så gjorde jeg noe som
ikke stod i oppskriften: jeg puttet det i ovnen og lot det stå til osten var smeltet.
INGREDIENSER:
Litt gammelt brød (loff og grovbrød) – skåret i biter
¼ løk i biter
1 fedd hvitløk
Tomater - 2 små; plukket fra verandaen og delt i fire
¼ agurk i biter
Rest av en ost (norvegia)
1ss epleeddik (det skulle være rødvinseddik)
Olivenolje – en dæsj
Salt og grovkvernet pepper
Noen friske basilikumblader
- Alt det tørre ble skåret opp i små biter og blandet.
- Epleeddiken og olivenoljen ble blandet og sprinklet over det tørre.
- Inn i ovnen med herligheten. Der fikk det stå til osten var blitt smeltet; ca et kvarter.
Dette var ikke så dumt! Friskt av de hjemmeproduserte
tomatene, agurken og eddiken. Brødbitene var myke av oljen og litt sprø etter
oppholdet i ovnen. Og basilikumen satte en god smak på det hele.
En ny variant av denne retten:
Gmlt brød,
tomater, en håndfull stekt sopp, et halvt eple skåret i små biter, noen korn
grovt havsalt, osteskiver. Blanding av 1 ss epleeddik og 1 dl olivenolje ble
sprinklet over før osteskivene ble lagt over som et ”lokk”. Eplebitene gjorde
seg godt i denne retten da det også ble brukt epleeddik og det satte en god
smak på retten.
Dette er blitt en klassiker her hjemme når jeg skal lage lunch til meg selv. Og da bruker jeg bare det jeg finner der og da. Det blir ikke likt noen gang. Her kan du bruke det du har, men gammelt brød, tomater, olje, eddik og ost er vel kjernen i retten.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar