Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

tirsdag 22. november 2016

Salat fra Marokko

En ny salat funnet og prøvd som kommer fra "Den store salatkokeboken".  Jeg driver og undersøker oppskrifter i andre land / regioner. Jeg har prøvd en gresk salat og nå kommer det en fra det afrikanske kontinent, men vi er fortsatt i Middelhavsregionen: Marokko.

Jeg laget salaten til lunch:
1 hardkokt egg
1 kokt potet
1/2 løk
1 plommetomat
50 gram agurk
1/4 grønn paprika

dressing:
2 ss eddik (skulle være rødvinseddik)
5 ss olivenolje (skulle være 6, men jeg reduserte litt på det)
3 små fedd hvitløk, presset (her skulle en bruke en hel hvitløk!)
1 krm paprikapulver
1 krm malt karve (her brukte jeg kaffekverna og malte opp hele frø)
salt og pepper
2 ss hakket persille



Dette ble mettende og godt! Karven satte en spiss på det hele.
Egg og poteter kunne sikkert vært varme (nykokte), men jeg brukte egg kokt i går og kaldpoteter fra forrige middag. Egg, tomat, agurk og potet var en fin kombinasjon. Den grønne paprikaen som jo har en litt bitter eller besk og kraftig smak og er mindre søt, gjorde denne salaten også til et godt måltid.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar