Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

tirsdag 6. februar 2018

Biff-Wok

Jeg har mange kokebøker. Nå var det på tide å ta frem en av disse og bruke en av oppskriftene der som inspirasjon til en middag denne uka: "Best-ever Cook's Collection - CHINESE".
Beef With Cantonese Oyster Sauce", der jeg blant annet byttet ut oyster sauce med søt chilisaus.

Ingredienser og hvordan jeg gikk fram:

 Til 4 personer:

  • ca 450 gram oksekjøtt / biffkjøtt

(Jeg kunne godt ha redusert mengde kjøtt til mellom 300 og 350 gram.)
Jeg marinerte kjøttet i en blanding av 1 ts sirup, 1 ss soyasaus, 2 ts sherry og 2 ts maispasta (4 ss maizenna blandet ut i 5 ss kaldt vann) og lot dette stå i et par timer.


  • 1 boks vannkastanjer
  • 1 boks bambusskudd
  • 2 små røde smakspaprika
  • 2 små gule smakspaprika
  • 10 - 15 sukkerter delt i to
Kjøttet ble først stekt og deretter overført til en kjele og holdt varmt. Deretter ble det samme gjort med grønnsakene. Alt ble stekt i porsjoner for at ikke temperaturen skulle synke for mye. Det ble krydret med salt og pepper etter hvert. Da alt var stekt ble det puttet tilbake til steikepanna. Steikeplata ble satt på 6 (max) for å gi det en ekstra finnish og en dash søt chilisaus ble tilsatt. Alt ble blandet godt. 
Mens dette foregikk, kokte jeg nudlene i 4 minutter. (Det hadde kanskje vært bedre og ha brukt ris.)
Dette og blir nok en slager her i huset fremover!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar