Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

tirsdag 6. februar 2018

Kyllinggryte

Jeg er glad i kylling og synes det er gøy å lage gryter. Så her kommer en gryte med kyllingfilet i biter. Denne er enkel å lage!


Til 1 - 2 personer trenger du:

Ingredienser:
1- 2 kyllingfileter, i biter
1/2 rød paprika, i mindre biter
1/2 gul paprika, i mindre biter
1 fedd hvitløk
Krydder: paprikapulver, salt og nykvernet svart pepper. Litt tørket gulrot og tørket chili ble malt i en kaffekvern er også godt som krydder.

Marinade:
 Sweet Baby Ray's BBQ-saus:

Kyllingbitene har ligget i BBQ-marinaden i et døgn sammen med paprikabitene (Det er sikkert ikke nødvendig at kjøttet ligger så lenge i marinaden.)
Jeg kokte opp kyllingkjøttet sammen med marinaden og paprikabitene. Etter at dette hadde kokt litt tilsatte jeg hvitløk og krydder.

Jeg serverte ris og finsnittet koriander til.







































Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar